2014. december 4., csütörtök

Párizs  


Európa egy ajtónyitásnyira van – Europe. It’s just next door


Egy évvel a „Vess egy pillantást Brüsszelre” elnevezésű eseményét követően az SNCF (Francia Nemzeti Vasúttársaság) megismételte sikerét új kampányával, mely az „Európa egy ajtónyitásnyira van” elnevezésű programjához kapcsolódik. 

Mit szólnánk hozzá, ha csak egy ajtót kellene kinyitnunk, és Franciaországból egy szempillantás alatt egy másik európai nagyvárosban találnánk magunkat?

2014. szeptember 13-án és 16-án az SNCF, és a TBWAParis ügynökség segítségével számtalan párizsi utcán sétáló kíváncsiskodó tapasztalhatta meg, milyen érzés lehet hirtelen egy másik városba csöppenni. Az esemény középpontjában Párizs főbb pontjain elhelyezett interaktív pop-up ajtók szerepeltek, amik olyan LEDfalra nyíltak, melyen élőben jelent meg egy másik európai város, valamilyen aktuális kulturális aktivitással. Azok az érdeklődők, akik megálltak egy-egy installációnál, és kinyitották ajtót, játszhattak milánói pantomimessel, némelyeknek Brüsszelben megrajzolták a portréját, de volt olyan is, aki együtt táncolhatott egy hip-hop tánccsoporttal Barcelonában. Akadt, aki a Genfi tavon lehetett részese egy romantikus hajókázásnak, mások egy csapat német fiatalhoz csatlakozhattak egy stuttgarti biciklitúra erejéig. Ezekkel az interaktív és vicces élményekkel nemcsak multikulturális kapcsolatot létesítettek az európaiak között, de ahhoz is hozzásegítették a résztvevőket, hogy megtapasztalják és felismerjék a nap végére, hogy Európa valóban egy karnyújtásra, azaz ajtónyitásra van tőlük.




  A rendezvény sikere egy kettős technikai megoldáson alapszik, ami egy kifogástalan minőségű real-time élményt szolgáltat a műholdas kapcsolatnak köszönhetően. A jól átgondolt technológia tökéletes összhangot alkotott az ajtókeretekbe hibátlanul méretre szabott digitális felülettel.  

Az események során rögzített anyagokból Nathan Besse, a tehetséges fiatal filmes és Florent Brown zeneszerző közös és sikeres munkájának eredményeként október 2-tól látható az elkészült reklám a mozikban, és online portálokon. A kampányt több egymásra épülő egyéb marketingeszközzel is megtámogatják: POS anyagokkal, a párizsi metrókban óriásplakátokkal, buszok oldalán elhelyezett reklámokkal, sőt egyes SNCF megállókat teljesen átalakítanak az ajtóknak és a városoknak megfelelően, színekkel és kiegészítő elemekkel.

A vágott videó az alábbi linken megtekinthető: https://www.youtube.com/watch?v=GGW6Rm437tE


www.creativereview.co.uk 




London – New York

Candy Crush Soda Saga bemutató 

A Candy Crush Saga ma már a világ egyik legsikeresebb játéka, mindössze 2 év alatt minden idők egyik legkedveltebb mobil applikációja lett.

Candy Crush Soda Saga, 2014. november 20-án este került bemutatásra a média számára, egy nagyszabású esemény keretein belül London és New York utcáin és folyóin. Helyi idő szerint este 6:30-kor mindkét helyszínen, Londonban a Tower Bridge-nél, New Yorkban pedig a Brodway-n látványos megmozdulással leplezte le a King Digital Entertainment a Candy Crush Soda Saga-t. A King Digital a médiaesemény megálmodására a Jack Morton Worldwide-t választotta, akik a globális brandek világában nagy tapasztalattal rendelkező ügynökség.

London

A londoni újságírók egy exkluzív Candy Crush hajóúton vehettek részt a Temzén, egy luxus jachton. Az út során igazi látványos meglepetésben volt részük, a Candy Crush Soda Saga szinte meghódította a Towert. 25 méter magas lila Candy Crush Soda vízsugarakat lőttek az égbe, ami egy 7 méter magas gumimacit emelt a magasba az ikonikus londoni épületnél. 


A rendezvény fővendége Nicole Scherzinger volt, aki megszakítva legújabb albumának bemutató turnéját, jelenlétével elbájolta a vendégeket. Tulajdonképpen Nicole volt az a szerencsés, aki letette kézjegyét aznap este Londonra, hiszen ő indította el egy óriás bonbon gombbal a hipnotikus lila Soda szökőkutat a Temze közepén.

Nagyon úgy tűnik, hogy ő is titkos rajongója magának az eredeti Candy Crush Saga játéknak, és alig várja már, hogy annak kishúgát, a Sodát is kipróbálja, hiszen a social media felületeken képekkel és lelkes posztokkal, és tweetekkel adott hírt az eseményről. 



New York

Mindeközben New Yorkban pedig a Candy Crush drámai alakítással elfoglalta a Brodwayt. A tűzcsapok felrobbantak és Candy Crush Sodát lőttek ki, amivel beborították az utcákat, illetve lilára színeztek egy ikonikus new yorki taxit is, ezalatt Candy Crush karakterek özönlötték el az utcákat, a cukorka fejű utcai árustól kezdve a zselé kutyáig, mellettük a színbomba fejű NYC zsaru és a lila cukorkásüveg fejű gördeszkás srác. Nagy számmal jelentek meg a különleges figurák, de mindannyiukat felülmúlta egy 6 méter magas ragyogó gumimaci. 





Az angol WCRS ügynökség készítette el a King számára a Candy Crush Saga reklámkampányát, amit 20 országban vetítenek majd egészen Karácsonyig. A bemutató rendezvényt követő héten egy nemzetközi kampánnyal is megtámogatják a Sodát, aminek részese lesz London, New York, Sydney, Párizs és Berlin is a következő hetekben. Unalom kizárva.


www.eventindustrynews.co.uk 





Los Angeles

Samsung Galaxy Note 4 és az Éhezők Viadala

Mióta a filmpremierek lehetőséget adnak a vendégeknek, hogy megmutassák a világnak, hogy egy szigorúan A-listás rendezvényen vehettek részt és celebekkel bulizhattak együtt, nincs kétség afelől, hogy a vörös szőnyeg egy olyan helyszínné vált, ami szelfizés után kiált.


A Samsung ezt az ötletet használta fel a Samsung Galaxy Note 4 bemutatásához a november 17-ei Éhezők Viadala: A kiválasztott 1. részének premierjén, Los Angelesben a Nokia Theatre LA Live-ban. A lehetőség adott volt, mert a márka üzleti kapcsolatban áll a mozifilm producerével és forgalmazójával, a Lionsgate-tel.


A bemutató eseményhez előkészítettek egy olyan kijelölt területet a vörös szőnyegen, ahol az előzetes játék során nyertes rajongók szelfiket készíthettek a film főszereplőivel. A márka képviselői Galaxy Note 4-esekkel felszerelve, beöltözve a Kapitólium tagjainak, csoportképeket készítettek a rajongókról Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth, és a Kiválasztott 1. részének egyéb szereplői társaságában, miközben azok haladtak a szőnyegen a premier helyszínére. A nagy csoportképek készítése természetesen azt a célt szolgálta, hogy kihangsúlyozza a készülék azon képességét, hogy egyetlen kattintással nagy csoport lefotózására alkalmas. 

Gondoljunk csak Ellen DeGeneres tweetjére, ahol Bradley Cooper híressé vált szelfijét töltötte fel az Oscar gálán. „Ha Bradley karja hosszabb lenne” Jared Leto nem maradt volna le a képről. Valószínűleg az esemény megálmodóinak is innen jött az ötlet, hiszen ha Bradley Galaxy Note 4-est tartott volna a kezében, ez a probléma nem lépett volna fel…



A szervezők gondoltak természetesen arra is, hogy a szelfizést követően a fotóáradatot Samsung Galaxy Tab S falon mutassák be, ahol a rajongóknak lehetőségük nyílt arra is, hogy megosszák vagy e-mailen elküldjék a saját szelfijüket a tabletek segítségével, amiket 4 kiegészítő pulton is előkészítettek a vörös szőnyegen. 


A Samsung a premier after-partyján is jelen volt, ahol a márka nagykövetei a film Effie Trinket karakterének bőrébe bújtak és velük is lehetett újra fotózkodni a Galaxy Note 4 segítségével. Kiegészítő programként a vendégek Snow Elnök trónjára is felülhettek és ott is szelfizhettek az okostelefonokkal, az így készült fotókat kinyomtathatták a helyszínen, a Samsung Galaxy Photo Station-jén, vagy a Tab S-en keresztül meg is oszthatták a közösségi oldalaikon. 

www.bizbash.com 


Az EIBTM Trendriportja növekedést jelez 2014-re

Az EIBTM-en bemutatott elemzés szerint az üzleti rendezvények esetében mind megrendelői, mind beszállítói oldalon nagyobb bizalommal tekintenek a jövőbe. 

A legtöbb kulcsszektorban, mint az információ- és kommunikációs technológia, autóipar, gyógyszeripar, tapasztalt idei növekedés nagyobb igényt támasztott a vállalati konferenciákra, termékbemutatókra, tréningekre. A növekedés elsősorban a fejlődő világban, különösen Kínában és a Közel-Keleten volt számottevő. Az incentive szektorban is hasonló bővülés volt megfigyelhető, magasabb költségvetésekkel és szélesebb körű desztinációval.



A nagyobb bizakodás jele megfigyelhető a nemzetközi szövetségi konferenciáknál is, emelkedő költségvetéssel és résztvevői számokkal. Ezen rendezvények esetében elsősorban európai és ázsiai városok sikeresek, azonban Ausztrália és a Közel-Kelet is egyre jobban igyekszik betörni erre a piacra. 
Az igények növekedésével párhuzamosan a helyszínkínálat is bővült, a világ számos pontján szállodai és konferenciaközpont-bővítésekkel, mint Lengyelországban Krakkóban vagy Nigériában, ahol az ország első nemzetközi konferenciaközpontja, a Calabar International Convention Centre nyílt meg. 

Tovább bővült a kongresszusi irodák száma is, a kínai Hangzhou-tól a spanyol Costa Brava-ig, azzal a céllal, hogy az egyre fokozódó nemzetközi versenyhelyzetben minél több konferenciát és rendezvényt vonzanak be a desztinációjukba. 

A 2015-re szóló globális gazdasági előrejelzések mérsékelt növekedést jeleznek, azonban ez leginkább Ázsiában, a Közel-Keleten és Afrikában lesz jelentős. A MICE szektor ugyanakkor az elemzők egybehangzó állítása szerint egyértelmű növekedésre számíthat, sőt egyes területeken, mint az USA és Európa egyes kulcsfontosságú városaiban akár bizonyos szempontból a kínálati piac is visszatérhet, mivel a kereslet egyes esetekben meghaladhatja majd a rendelkezésre álló kapacitásokat. 

Természetesen ugyanakkor a 2015-ös év kihívásokat is tartogat, a rizikófaktorok között kell említeni a Közel-Kelet és Kelet-Ukrajna konfliktusainak, vagy az ebola-fertőzés eszkalálódási lehetőségét, illetve az eurózóna recessziójának fenyegetését. 


http://www.internationalmeetingsreview.com/


A rendezvényszakmát leginkább befolyásoló idei tíz innováció a 2014-es EIBTM alapján

Előző számunkban rendezvényes start-up megoldásokból szemezgettünk, most pedig a novemberi EIBTM-en bemutatott 10 legjobb rendezvényes megoldás innovációt tekintjük át. 

Az EIBTM során külön Innovációs Zónában gyűjtötték össze a MICE, special event és üzleti turizmus számára legmeghatározóbb social media, technológiai és design innovációkat, ezek közül a legjobb tíz között találunk több, évek óta meghatározó nagyágyút és izgalmas új neveket is. www.eibtm.com/izone

A Tech Watch győztes Live Group ‘IPS Locator Function’ (www.livegroup.co.uk) forradalmasítja a kommunikációs élményt azáltal, hogy segítségével az események résztvevői pozícionálhatják magukat, megtalálhatnak másokat és adott területeket az interaktív alaprajz segítségével.



A Sli.do (www.sli.do) a közönség jobb bevonására épít, lehetővé téve a kérdezést és szavazást a közönségben bárkinek, saját eszköze segítségével. 

A Social Tables (www.socialtables.com) jelenleg a vezető felhőalapú megoldás az iparágban, vendéglátók és rendezvényszervezők számára, alaprajztervezővel, social media integrált ültetési rend tervezővel és vendéglista-kezelővel. 

A Time2® (www.time2.mobi) web-alapú networking megoldás a profik számára. 

A DPA Microphones (www.dpamicrophones.com), új d:screet™ „nyaklánc” mikrofonjával érte el a legjobb tízbe kerülést. 

A Lemon & Orange (lemonorange.pl/en) kiterjesztett valóság-alapú szolgáltatásokat nyújt mobileszközökre, weboldalakra, valamint interaktív alkalmazások számára. 

A Centium Software EventsAir megoldása (www.eventsair.com) egy komplex felhőalapú innovatív keretrendszer rendezvények számára. Szolgáltatásai között ott az online regisztráció, a mobil applikáció, valós idejű riportok, és többek között költségvetés kezelés és előrejelzés.

Az Init Live (www.initlive.com) egy felhőalapú, mobileszköz preferenciájú, valós idejű kommunikációt és beosztástervezést támogató alkalmazás. 

A Showslice (www.showslice.com) egy online platform a nagyrendezvények szervezői számára, a rendezvények igényeinek összegyűjtésére, koordinálására és az infrastrukturális költségek megosztására az egy helyszínen rendezett eseményeknél, a megosztott szemléletet megjelenítve a rendezvényszervezésben is. 

A Slidebox (www.slidebox.nl) pedig IT szolgáltatásokat kínál az előadók számára az előadások kezeléséhez és megosztásához. 

A fenti lista mellett meg kell még említenünk az amerikai IMEX Eventtech Startup versenyének győztesét: ő a Speecheo, egy prezentációs app, ami a résztvevőknek jobb élményt, az előadóknak pedig a valós idejű tartalommegosztás mellett visszajelzéseket és pontosabb elemzéseket kínál. 





http://www.eibtm.com/en/Press-Releases 

http://www.eventmanagerblog.com/